fbpx

3 tips en een checklist om vakantiestress te voorkomen!

Inleiding

De vakantieperiode staat weer voor de deur. Voor veel mensen betekent dit van te voren een periode van veel stress. Het werk moet allemaal afgerond worden, in huis moet alles op orde zijn en voor de vakantie moet nog van alles geregeld worden.

Er moet immers worden ingepakt, de reisapotheek moet worden aangevuld,

boeken gekocht, spelletjes ingeslagen voor de kinderen, er moet nog geshopt worden voor nieuwe wandelschoenen of die nieuwe bikini, iemand die post opraapt en de planten water geeft, misschien opvang voor huisdieren, etc.

En dat in dezelfde tijd die we normaal ook tot onze beschikking hebben!
Voel je je al moe en gestrest als je hierover nadenkt? Lees dan gauw verder!

Angela

More...

3 Eenvoudige tips

Het zijn wellicht eenvoudige tips en erg herkenbaar. Maar er zijn nog heel veel mensen die onderstaande tips niet toepassen en elk keer weer tegen zichzelf aanlopen. Daarom toch deze  tips: elke persoon die ik hiermee een stapje verder help, is er weer een!

Tip 1: Maak een inpaklijst/vakantiechecklist

Vakantie komt voor de meesten van ons vaker voor. Daarom is het ook handig om 1 x een lijstje te maken die je voor elke vakantie weer erbij kunt pakken. Dan heb je er 1 x werk aan om het lijstje te maken maar er wel steeds opnieuw profijt van! Je kunt ook op internet diverse vakantie-inpaklijstjes vinden. Google er eentje en pas die aan jouw situatie aan. Iedere keer opnieuw heb je daardoor een ‘rode draad’ van wat je allemaal in moet pakken.

Breid dit lijstje gelijk uit met ‘iemand voor de planten/post/huisdieren’ regelen, kijken of er afspraken in de agenda staan die nog verzet moeten worden vanwege de vakantie. Belangrijk voor op je lijstje: portemonnee, telefoon, fototoestel, paspoort, medisch paspoort, (zorg-/reis-) verzekeringsgegevens, kopietjes van je paspoort en bankpassen voor het geval je te maken krijgt met diefstal of verlies. Verder staat op het lijstje natuurlijk een en ander in de trant van kleding, (wandel-) schoenen, zonnebrand, huisapotheek, boeken, spelletjes, muziek, zwemkleding, opladers voor telefoon/ipad etc..

Maak deze lijst minstens 2 weken voordat je vertrekt compleet door zaken aan te vullen die specifiek met je aankomende vakantie te maken hebben. Maar liever nog eerder. Dan heb je nog twee weken de tijd om alle punten op je lijstje af te werken. Veel zaken komen in de laatste week aan de orde. Maar een heel aantal kun je al eerder regelen. Maak in je lijstje eventueel ook rubrieken aan bijvoorbeeld ‘3 weken tevoren’ , ‘2 weken tevoren’ , ‘1 week tevoren’. Iemand voor de huisdieren regelen doe je liefst niet een paar dagen voor vertrek. Als het niet lukt, heb je dan geen tijd meer om echt nog iets te regelen. Een paar weken van tevoren al stapjes maken naar je vakantie toe door dingen te regelen, geeft rust. En rust heb je nodig! Je wilt immers genieten van je vakantie en niet moeten uitrusten van de hectiek vlak daarvoor!
Hoe je dat doet staat bij tip 2!

Tip 2: Zorg dat je uitgerust aan je vakantie begint

Het is echt niet fijn als je de avond voor vertrek nog van alles moet regelen of inpakken. Daardoor maak je nog adrenaline aan, waardoor je weer slecht zult slapen. Door slecht te slapen begin je jouw 1e vakantiedag c.q. vertrekdag al met een achterstand. Dat is geen goede start voor een vakantie en geeft je geen vakantiegevoel.

Zorg er dan ook voor dat je ruim op tijd je zaakjes geregeld hebt en uitgerust aan vakantie kunt beginnen.

Zorg ervoor dat je niet vrijdag je laatste werkdag hebt en zaterdag vertrekt. Dat staat garant voor vakantiestress. Oké, je hebt misschien niet veel vakantiedagen, maar is het nou nodig jezelf tot het uiterste te dwingen? Ga 1 dag later op vakantie op zijn minst! Of neem 1 dag eerder vrij! Wat nog fijner voor jezelf werkt, is om een paar dagen tot een week lekker thuis te zijn voordat je vertrekt. Dan kun je in alle rust en ontspanning je voorbereidingen treffen. En voor je vrij bent, kun je zorgen dat je op het werk je zaakjes goed regelt. Niet alle hoeft af, sommige dingen kunnen best wachten tot na je vakantie of worden overgenomen door collega's. Ook daarin moet je jezelf beschermen om niet uitgeblust te zijn om op vakantie te kunnen. Dat is de wereld op zijn kop! Kortom: Bespaar jezelf die slechte start.

Tip 3: Zit je hoofd vol? Zorg voor snelle ontspanning!

Hoe dan?! Als je hoofd overloopt van de dingen die je allemaal nog wilt doen, zet het op papier! Of beter nog, pak dat lijstje uit tip 1 en kijk of de dingen die in je hoofd rondgaan op dat lijstje staan. Niet? Zet ze erop.

Hoe nog meer?! Ondanks alle dingen die nog gedaan moet worden: neem even tijd voor jezelf. Ga even een half uurtje wandelen of sporten. Echt doen! Je hoofd raakt er leger door, je lichaam meer ontspannen. Daarna voel je je weer wat beter en is je energieniveau gestegen waardoor je weer een stuk frisser verder kunt om de acties uit te voeren die op het lijstje staan.

Hoe nog meer?! Er zijn hele goede ademhalingsoefeningen of meditaties en visualisaties die je in korte tijd (soms maar enkele minuten) in een ontspannen staat brengen waardoor je ‘uit je hoofd’ komt en je er met frisse moed weer tegen kunt. Zoek dergelijke oefeningen online op of steek je licht hiervoor bij mij op, bijvoorbeeld tijdens mijn gratis online workshop.

Hoe nog meer?! Op je werk kun je ook een paar weken van tevoren een lijstje maken van de dingen die doorlopen tijdens je vakantie en moeten worden overgedragen. Begin daar op tijd mee want wie weet gaat degene die het over dient te nemen wel voor jou op vakantie dus is het wel handig als je nog een overdrachtsmomentje hebt! Ook kun je ruim van tevoren nadenken over welke dingen kunnen blijven liggen tot jij weer terug bent. Je kunt ook assertief zijn en navragen of sommige dingen per se af moeten voor je op vakantie gaat of dat het wellicht ook akkoord is als je het na jouw vakantie weer oppakt.

Je hebt er immers niets aan als je overwerkt bent op het moment dat je vakantie in gaat. Van je vakantie moetje kunnen genieten en weer van kunnen opladen. Het is niet de bedoeling dat je jouw vakantie nodig hebt om bij te komen van de weken/dagen eraan vooraf! Als je dit wel altijd zo ervaart, lees dan zeker ook mijn blog over burnout. Wees gewaarschuwd en doe er je voordeel mee!

Extraatje: een vakantiechecklist!

Om je gelijk op gang te helpen tref je hieronder alvast een voorbeeldchecklist aan die je voor je eigen situatie kunt aanvullen. Deze is vooral toegespitst op een autovakantie. Vul gelijk de lijst aan, dan heb je er gelijk voordeel van voor je aankomende vakantie!

Conclusie

Vakantiestress voorkomen? Begin zowel op je werk als thuis een week of twee á drie van tevoren alvast met de eerste dingen die je kunt regelen. Daardoor heb je in de laatste dagen voor je vakantie een veel beter overzicht, ben je sneller op orde en bespaar je energie. Schrijf de dingen voor jezelf op, voeg ze toe aan jouw vakantiechecklist.

Zorg ook voor goede ontspanning ruim van tevoren door te wandelen, te sporten of meditatie of visualisaties te doen. Daardoor ga je minder of zelfs helemaal niet gestrest aan je vakantie beginnen! Het is erg belangrijk om enigszins uitgerust je vakantie van start te gaan. Vakantie is om energie op te doen. Om je accu weer op te laden. Maar als je jouw accu kort van tevoren vanwege de vakantie extra hard leeg trekt, dan kun je net zo goed niet op vakantie gaan! Zorg dat je de tijd neemt om naar je vakantie toe te werken.


Zet stappen voor jezelf!

Onder dit artikel is de mogelijkheid om een bericht achter te laten over wat je vindt van dit artikel, wat het je brengt. Als je dit artikel waardevol vond, deel ‘m dan gerust: ik stel dat zeer op prijs!


Wil je meer weten of aan de slag met je gespannenheid? 
Mail me op angela@thuisineigenvel.nl voor een gratis vrijblijvend (online) vragenhalfuurtje of plan direct zelf in mijn agenda jouw kennismakingsbehandeling tegen de eenmalige actieprijs van € 33 via onderstaande knop! Je krijgt dan een vol uur een (drukpunt-)massage en daarnaast is er gelegenheid om jouw verhaal te doen en informatie uit te wisselen.

Zet stappen voor jezelf!

Warme groet,
Angela
thuisineigenvel.nl

Angela Huijden
 

>